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7 copies of the application, including the original, along with one copy of the portable electronic storage 
medium (such as CD or DVD) containing the GIS data shall be filed with 

 

Public Utility Commission of Texas 
Attention: Filing Clerk 

1701 N. Congress Avenue 
P.O. Box 13326 

Austin, Texas 78711-3326 

 

No later than seven days after filing the application for the boundary change, provide a copy of each paper map 
and a portable electronic storage medium (such as CD or DVD) containing complete and identical data to the 

portable electronic storage medium submitted above to 

 

Texas Natural Resources Information System 
1700 N. Congress Ave, Room B40 

Austin, Texas 78701 

 

 

1. General Information  

Pursuant to Texas Water Code Section 13.301, this Application must be filed with the Public Utility Commission of Texas 

(Commission or PUC) and notice must be provided to each customer being transferred and each utility within 2 miles at 

least 120 days prior to the effective date of any sale, acquisition, lease or rental, merger or consolidation of any water or 

sewer system required by law to possess a certificate of convenience and necessity (CCN).  

 

You must answer each question on the attached forms completely. Do not leave any questions blank. 

 

You may attach additional sheets. Clearly label each attachment with the applicant’s name and mailing address and a title 

such as “Attachment 1, Question 16”. If the question in the application does not apply, please mark “N/A” and explain 

why.  

2. Completed Application will include the following:  

A. The application with all questions filled out; 

B. All required attachments, maps and exhibits 

C. The agreement between parties, contingent contract, or other documents supporting the proposed transaction 

(Do not execute the sale prior to PUC approval); 

D. The proposed tariff for the purchased system. If the utility is subject to the PUC’s original rate jurisdiction, the 

tariff rates must reflect the current rates being charged to customers. Water or sewer supply corporations must 

file a complete copy of their current tariff.  Districts and municipalities need not file a complete tariff, but must file 

a schedule of rates to be charged after the transfer; 

PURSUANT TO TEXAS WATER CODE § 13.301 AND PUC SUBSTANTIVE RULES 
CHAPTER 24 

Instructions for an Application for Sale, Transfer, 
or Merger of a Retail Public Utility  



PUC Water STM Instructions as of 9/1/14  
Page 2 of 2 

 

E. Your proposed notice to customers and neighboring utilities;  Use Notice FORM A for a system with a CCN and 

Notice FORM B for a system without a CCN (see Section 3 for detailed notice requirements; 

F. The latest TCEQ Annual Inspection Report for the system(s) being acquired and any response letters; 

G. For corporations, the “Certification of Account Status; 

H. Each of the sworn affidavits of the transferor and transferee utility representatives. 

3. Notice Requirements 

A. 120 day notice: Notice of the proposed transaction must be given to the public at least 120 days prior to the 

effective date; 

B. Wait to mail your notice: Do not send your proposed notices or maps, or publish notice, until they have been 

reviewed by the PUC staff and you have been notified to do so in writing.  

C. Choose Notice Form A or B: Form A should be used if the seller utility has a CCN. Form B should be used in the 

seller does not have a CCN and the purchaser utility will obtain a new CCN or amend its current CCN as a result of 

the transaction. Please contact the PUC when in doubt. The PUC may also request publication and additional 

notice to other parties. 

  

4. Other processing information  

A. Prior to the expiration of the 120 day notification period, the PUC staff will investigate the proposed transaction. 

Staff may request a hearing based on notice and the criteria in Texas Water Code Section 13.246(c) if:  

1. The notification to the PUC or public notice was improper; 

2. The person purchasing or acquiring the water system is inexperienced as a utility service provider; 

3. The person or an affiliated interest of the person acquiring the system has a history of noncompliance with the 

requirements of the Texas Commission on Environmental Quality (TCEQ) or of continuing mismanagement or 

misuse of revenues as a utility service provider; 

4. The person purchasing or acquiring the system cannot demonstrate financial ability to provide the necessary 

capital investment for service; 

5. Public interest concerns exist with the transaction. 

B. If the application is incomplete, a letter will be sent regarding the deficiencies and describing what you need to do 

to correct the deficiencies. After receiving the letter, you will have thirty (30) days to make necessary corrections. 

If you fail to make the corrections completely, the application will be returned for failure to prosecute. 

C. Unless a public hearing is held, the transaction may be completed as proposed at the end of the 120 day period 

following proper notice, or any time after you receive notice that a hearing will not be held. If a hearing is 

requested or proper notice is not provided, the transaction may not be completed without a determination by the 

PUC that the transaction serves the public interest. 

D. If the application is contested and a hearing is requested, the application will be referred to the State Office of 

Administrative Hearings (SOAH).  During the preliminary hearing, the presiding Administrative Law Judge (ALJ) may 

give the parties time to negotiate a settlement.  If an evidentiary proceeding ensues, the ALJ will take testimony 

from each party and present a report to the Commission to consider in making a final decision on the application. 

5. Completion of sale/acquisition; Filing of Signed Contract  

A. Within 30 days after the effective date of the sale, the parties must file 10 copies (per PUC Proc. R. 22.71) of a 

signed contract, bill of sale, or other appropriate documents as evidence that the transaction has been finalized. 

Furthermore, the applicant must file documentation of the transfer of customer deposits or other disposition 

and a sworn affidavit explaining the disposition of customer deposits. The PUC cannot issue or transfer the CCN 

without these documents. 
 

 


